Uzená polévka s červenou čočkou

Uzená polévka s červenou čočkou

Ingredince: 400g uzeného masa, hrst červené čočky, hrst předvařeného hrachu, 1 střední mrkev, 1 větší petržel, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 3 lístky bobkového listu, 6 kuliček nového koření, pepř, popřípadě sůl, libeček, petrželka, pažitka


Postup: Uzená polévka se u nás většinou dělá s rýží. Ale její chuť vynikne stejně dobře i s červenou čočkou, která zatím u nás není tak využívána, jak by mohla být. Pokud jste milovníkem luštěnin, můžete k čočce přidat ještě hrách. Základem pro tuto polévku je samozřejmě kvalitní uzené maso, proto rozhodně vsaďte na nějakého prověřeného řezníka. Když máme uzené maso, uděláme si z něj jednoduchý vývar. Do studené vody vložíme uzené maso a přidáme také další suroviny - oloupanou mrkev a petržel, dále také aspoň dva stonky řapíkatého celeru a jednu omytou, ale neoloupanou cibuli. Pro lepší chuť přidáme asi tři stroužky česneku, bobkový list, nové koření a pepř. Rozhodně vývar zatím nesolíme, poněvadž uzené maso je slané samo o sobě, proto se solí počkejte až na závěr vaření. Když je maso měkké, vývar přecedíme a dáme do něj vařit červenou čočku popřípadě hrách. Červená čočka je hotová za pár minut, hrách je lepší zvolit předvařený. Na konci vaření přidáme nakrájené uzené maso a samozřejmě přidáme nejen pro lepší chuť, ale i barvu, petrželku, libeček a pažitku.