Čočková polévka

Čočková polévka

Ingredience: 200g čočky, 1 větší cibule, 1 střední mrkev, 1 střední petržel, kousek celeru, 1-1,5l vody, 1 lžíce sádla, 2-3 stroužky česneku, majoránka, libeček, sůl, pepř (slanina či uzené maso)

Čočková polévka

Recept: Jestliže nám zbyde od včerejšího oběda čočka, není nic jednoduššího, než si z ní druhý den udělat čočkovou polévku. Pokud čočku z předešlého dne nemáme, musíme si ji před vařením na několik hodin namočit. Jako první si nakrájíme cibuli na drobné kostičky. Na pánvi rozpálíme sádlo a vsypeme na něj připravenou cibuli. Smažíme ji, dokud nám cibule nezesklovatí. Mezitím si oloupeme mrkev, petržel a celer, všechny tyto suroviny nastrouháme na hrubém struhadle. Ve chvíli, kdy je cibule zesklovatělá, přisypeme do ní zeleninu a lehce ji osmahneme. Po několika minutách přilijeme vodu a krátce společně povaříme. Dále přidáme čočku a vaříme ji do té doby, než zcela nezměkne. Ochutíme polévku prolisovaným česnekem, čerstvou majoránkou a libečkem, samozřejmě také osolíme a opepříme. Záleží pouze na vás, zda polévku na závěr rozmixujete. Takovou třešničkou na dortu je osmahnutá slanina či uzené maso, které přidáme při servírování do polévky.