Smetanová květáková polévka

Smetanová květáková polévka

Smetanová květáková polévka

Ingredience: ½ květáku, 2 střední brambory, 1l zeleninového vývaru, 300ml smetany, mletý kmín, kousek muškátového oříšku, sůl, pepř

Recept: Květák má velmi výrazné aroma, když se vaří, ale jeho chuť v polévce je přímo dokonalá. Když ke květáku ještě přidáte smetanu a nastrouhaný muškátový oříšek, získáte velmi chutnou polévku. Nejdříve musíme očistit květák od všech zelených listů, omyjeme ho a nakrájíme na jednotlivé růžičky. Poté do hrnce vlijeme asi dvě lžíce olivového oleje a na něm následně orestujeme nakrájenou cibuli. Když cibule zesklovatí, přidáme k ní květák a také ho orestujeme. Oloupeme brambory, nakrájíme na malé kostičky a také přidáme do hrnce. Vše zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a necháme vařit, dokud květák s bramborami zcela nezměknou. Pokud použijete vodu, určitě přidejte bujón nebo polévkové koření. Ochutíme mletým kmínem a také nastrouháme do polévky muškátový oříšek, který má výraznou chuť. Přilijeme smetanu a necháme ji povařit. Na závěr dochutíme solí a pepřem. Můžete ozdobit smaženou cibulí či houstičkou.