Rybí polévka s domácími krekry

Rybí polévka s krekry


Ingredience: 2 filety z mořské ryby, 1 střední mrkev, 2-3 stonky řapíkatého celeru, 1,5l vývaru (zeleninový či rybí), hrst sterilovaného bambusu, kousek zázvoru, rybí omáčka, olivový olej, mleté chilli, 2 stroužky česneku, citronová šťáva, sůl
Krekry: listové těsto, olivový olej, sůl, chilli, sezam

Recept: U nás se představa rybí polévky příliš neliší, většina z nás si představí klasiku, kterou můžeme najít na svatečním vánočním stole. Na tu převážně použijeme rybí hlavy a další části. Pokud patříte mezi ty, pro které je jíst takovou polévku nepředstavitelné, ještě to s rybí polévkou nevzdávejte a zkuste tento recept z rybího filé. Nejdříve si oloupeme a očistíme zeleninu - mrkev a řapíkatý celer. Na lžíci olivového oleje dáme připravenou a nakrájenou zeleninu, lehce orestujeme, přidáme bambus a nastrouháme malý kousek zázvoru. Přidáme lehce mletého chilli, asi lžíci rybí omáčky a pořádně všechno promícháme. Poté přilijeme vývar, ten můžeme zvolit klasický zeleninový nebo rybí. Pokud již máme zeleninu skoro měkkou, přidáme k ní na kousky nakrájený filet - záleží na vašich finančních možnostech. Vaříme 3-5 minut. Na závěr samozřejmě ještě osolíme dle vlastní chuti. Lze přidat také citronovou šťávu a trochu česneku pro výraznější chuť. K polévce si uděláme krekry z listového těsta. Ty lehce pomažeme olivovým olejem, posypeme chilli, solí a sezamem, dáme do trouby a pak už si užíváme jejich křupání při polévce.