Francouzská cibulačka

Francouzská cibulačka

Ingredience: 500g cibule, 2dcl bílého vína (suché), 1l vývaru (zeleninový nebo kuřecí), bobkový list (2 lístky), šalvěj, tymián, sůl, pepř
Bagetka: bagetka, francouzský sýr na strouhání

Postup: Když se řekne cibulová polévka, snad nikoho nenapadne jiný recept než klasická francouzská cibulačka. Chuťově je cibulačka velmi výrazná a nemusí každého její chuť oslovit, ale minimálně stojí za to, abychom ji aspoň jednou zkusili uvařit. Jelikož je cibule hlavní surovinou, je dobré si vybrat takovou, která más sílu a říz. Použijeme klasickou žlutou kuchyňskou cibuli. Všechnu cibuli oloupeme a trochu si popláčeme, když ji budeme krájet na kolečka. V hrnci si rozpustíme máslo a na rozpuštěné máslo dáme veškerou cibuli, restujeme. Čím déle budete cibuli restovat, tím lepší získá polévka chuť. Poté ochutíme bobkovým listem, šalvějí a tymiánem. Vše lehce zaprášíme moukou. Následně přilijeme víno a ve chvíli, kdy se vypaří alkohol, přilijeme také  vývar. Polévku dle chuti osolíme a opepříme, a pokud se nám zdá ještě příliš řídká, tak ji zahustíme jíškou. Ke každé cibulačce patří také bagetka se sýrem, která plave na hladině této vynikající polévky. Bagetku pouze opečeme a dáme do trouby zapéct se sýrem. Osobně dávám přednost jejímu přikusování k polévce, ale nechám to na vás. Dobrou chuť!