Brokolicová polévka

Brokolicová polévka

Ingredience: 1 brokolice, 1 střední cibule, 1,5l zeleninového vývaru, 2-3 stroužky česneku, kousek muškátového oříšku, 100g nivy, smetana na vaření (asi 200ml) nebo zakysaná smetana (lžíce do jedné porce), sůl a pepř   

Brokolicová polévka

Postup: Základem každé dobré polévky je samozřejmě cibule a vynikající silný vývar, proto si v první řadě osmahneme na lžíci oleje najemno nasekanou cibuli. K takto připravené cibuli poté přidáme brokolici. Tu si ovšem nejdříve musíme očistit, poté ji omyjeme a rozdělíme na jednotlivé části. Velký košťál do polévky nepřidáváme. Brokolici chvíli smažíme na tuku a následně přilijeme zeleninový vývar, který jsme si připravili předem. Pokud vám vývar nezbyl nebo nemáte čas na jeho vaření, můžete použít i klasický zeleninový bujón. Dále do hrnce s polévkou přidáme nakrájený česnek, nastrouhaný muškátový oříšek a také nastrouhanou nivu, která se nám ve vývaru rozpustí. Brokolice nepotřebuje dlouhého vaření, a tak je polévka zanedlouho hotová. Zhruba do 10 minut je brokolice určitě měkká. Na závěr polévku rozmixujeme a tak se nám všechny chutě krásně propojí. Nechám pouze na vás, zda dáte přednost smetaně, kterou v polévce povaříte nebo budete servírovat se zakysanou smetanou. Dobrou chuť!