Květáková polévka

Květáková polévka

Ingredience: 1 střední květák, 1 střední mrkev, 1 střední petržel, 1 větší cibule, celý či mletý kmín, 1,5l vývaru, sůl, pepř, čerstvé bylinky - pažitka, petržel, libeček

Recept: Hlavní surovinou pro tuto polévku je samozřejmě výborný čerstvý květák. Ten ovšem v první řadě musíme zbavit listů a následně ho také omýt vodou. Když květák takto očistíme, nakrájíme ho poté na malé kousky a zatím ho necháme stranou. Na lžíci másla si zpěníme na drobno nasekanou cibuli a poté k ní přisypeme nakrájený květák, dále také přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel. Lehce ochutíme mletým či celým kmínem, záleží na tom, které variantě dáváte přednost, a nějakou chvíli restujeme dozlatova, poté přilijeme zeleninový nebo jiný vývar. Vaříme, dokud nám květák zcela nezměkne. Poté nasekáme jednotlivé bylinky do polévky jako petržel, libeček a pažitku. Pokud je potřeba, na závěr ještě polévku osolíme a opepříme. Pokud se vám zdá polévka příliš řídká, můžete ji zahustit částí polévky, kterou rozmixujete. Polévka nejlépe chutná, když ji podáváte horkou společně s osmahnutou, křupavou houstičkou.