Kapustová polévka s paprikou

Kapustová polévka s paprikou

Ingredience: 1 cibule, 2 menší papriky, 1 malá kapusta, 1,5l vývaru, 2-3 lístky bobkového listu, 5-7 kuliček nového koření, 8-10 kuliček černého pepře, sádlo, mouka, libeček, petrželka, sůl, pepř

Postup: Kapustová polévka je velmi podobná polévce zelné a stejně jako zelná patří k hustějším a sytějším polévkám, které jsou vhodné především v podzimním a zimním období. Začneme tím, že si v hrnci rozpustíme lžíci sádla. Na tomto rozpuštěném sádle si nejdříve orestujeme nadrobno nasekanou cibuli. Cibuli lehce zapršíme moukou a zamícháme, přidáme také jednu vrchovatou lžičku pálivé papriky, dále nasypeme nové koření, bobkový list a celý pepř. Mezitím si omyjeme, také od všech zrníček a bílých částí očistíme veškeré papriky. Takto připravené papriky nakrájíme na slabé proužky a přisypeme do hrnce. Nyní si musíme upravit kapustu. Jednotlivé listy omyjeme a nakrájíme také na proužky, které přihodíme opět do hrnce. Vše zamícháme, zalijeme vývarem a včíme do změknutí. Na konci vaření ochutíme polévkovými bylinkami (petrželka, libeček, pažitka,...) a samozřejmě osolíme, popřípadě opepříme. Ke kapustové polévce se skvěle hodí čerstvý chléb.