Dýňová polévka Hokaido

Dýňová polévka hokaido

Ingredience: 1/2 střední dýně hokaido, 2 menší brambory, 1 větší cibule, 2l zeleninového vývaru, 200ml smetany, kousek zázvoru, kurkuma, kari, čerstvá petržel a pažitka, sůl, pepř (dýňová semínka)

Recept: Ideálním obdobím pro dýňovou polévku je samozřejmě podzim, kdy dýně dozrávají. Polévku můžete udělat i z koupeného pyré, ale chuťově se čerstvé dýni nikdy nevyrovná. Nejdříve si připravte opravdu dobrý nůž, poněvadž nakrájet dýni bývá občas oříškem. Výhodou u dýně hokaida je, že ji nemusíte loupat. Vařením slupka změkne a ještě dodá polévce krásnou barvu. Na zázvorovém oleji orestujeme na drobno nasekanou cibuli a také na malé kostičky nakrájenou dýni. Dýni s cibulí lehce zasypeme kurkumou a přidáme také kari a nastrouhaný zázvor. Chvilku společně restujeme a poté přilijeme zeleninový vývar. Zároveň s vývarem také přidáme na kousky nakrájené a předtím oloupané brambory. Vše povaříme, dokud dýně i brambory zcela nezměknou. Následně veškeré suroviny rozmixujeme a přilijeme smetanu. Smetanu v polévce provaříme, aby se nám veškeré chutě propojily. Na závěr můžete ještě přisypat nasekanou petrželku s pažitkou a dle potřeby ještě osolit a opepřit. Nyní už si jen vedle na pánvi orestujte dýňová semínka. Při servírování posypejte opraženými dýňovými semínky a lehce pokapejte zázvorovým olejem. Polévku můžete podávat s křupavou bagetkou.