Pórkový krém

Pórkový krém


Ingredience:1 střední pórek, 1l zeleninového vývaru, 250ml smetany, 100g sýra s modrou plísní, muškátový květ, pepř, sůl

Postup: Pórek bývá velmi oblíbenou zeleninou do různých směsí s masem, ale také do polévek. Výborný je nejen ve vývaru, kde dotváří chuť, ale také polévka pouze z něj - pórková. Pórkových polévek může být hned několik. V tomto případě se zaměříme na krém a jak už z názvu vypovídá tato polévka bude rozmixovaná a smetanová. V hrnci si necháme rozpustit asi lžíci másla. Mezitím si nakrájíme na kolečka veškerý pórek. Pórek musíme před tím samozřejmě nejdříve očistit a omýt. Následně pórek přisypeme na rozpuštěné máslo a restujeme. Když je pórek dostatečně orestovaný, přilijeme k němu silný zeleninový vývar, popřípadě použijeme bujón rozpuštěný ve vlažné vodě, a společně vaříme. Poté polévku rozmixujeme. Do rozmixované polévky přisypeme nastrouhaný modrý plísňový sýr - gorgonzollu či nivu a také přilijeme smetanu. Necháme vše provařit, sýr v polévce rozpustit a popřípadě, že se vám zdá příliš řídká, zahustěte jíškou. Dle vlastní chuti opepřete, sůl už zřejmě nebude potřeba, zajímavou chuť vám v polévce udělá špetka muškátového květu. Při servírování polévku ozdobte nakrájeným syrovým pórkem.