Smetanová zelňačka s klobásou a vejcem

Smetanová zelňačka s klobásou

Smetanová zelňačka s klobásou a vejcem

Ingredience: 1 větší cibule, 1 šunková klobása, sáček kysaného zelí,1,5l vody, 3 střední brambory, 150ml smetany, 1 plechovka kondenzovaného mléka, hrst sušených hub, 3 vejce, 2-3 lístky bobkového listu, 6 kuliček nového koření, 8-10 kuliček černého pepře, sůl, popřípadě jarní cibulka na ozdobu

Postup: Zelnou polévku můžeme udělat červenou s paprikou nebo smetanovou a obě jsou velmi chutné. V hrnci necháme rozpustit sádlo a poté k němu přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli. Když nám cibule zesklovatí, přisypeme k ní na kolečka nakrájenou klobásu. Když se klobása dostatečně vypeče, přidáme k ní kysané zelí, sušené houby a také koření (kmín, bobkový list, nové koření a černý pepř). Zamícháme a poté zalijeme vlažnou vodou. Vše vaříme, dokud nejsou houby měkké. Ve chvíli, kdy jsou houby měkké, přisypeme do polévky také oloupané a nakrájené brambory. Do polévky vlijeme smetanu a také sladké kondenzované mléko. Zamícháme a necháme polévku vařit, dokud nebudou brambory zcela měkké, v závěru ji osolíme, popřípadě opepříme. Těsně před koncem vaření přidáme do polévky vejce. To buď můžete před tím rozmíchat, nebo ho do hrnce rovnou rozklepnout. Polévku můžete servírovat ozdobenou jarní cibulkou.