Zeleninová polévka s domácími nudlemi

Zeleninová polévka s domácími nudlemi


Ingredience: 1,5l vývaru, 1 střední mrkev, 1 střední petržel, 150g květáku, 150g brokolice, 100g hrášku, jarní cibulka, petrželka, pažitka, libeček, olej, sůl, pepř
nudle: 100g hrubé mouky, sůl, 1 vejce


Postup: Mnozí z nás jako děti nebyli zastánci zeleniny v polévkách. Všichni nám říkali, jak je zelenina zdravá, ale stejně jako na spoustu jiných věcí, i na tohle si musel každý přijít sám. Pokud se vám chutě změnily a zeleninovou polévku si dáte s chutí, pak je právě pro vás tento recept. Nejdříve si uděláme do polévky nudle. Ty připravíme zcela jednoduše, vezmeme hrubou mouku, přidáme do ní jedno vejce a osolíme. Vypracujeme těsto na nudle, které poté necháme chvíli proschnout a následně z něj nakrájíme slabé nudle. Nudle uvaříme zvlášť, ať si může každý nandat potřebné množství. Dále si samozřejmě musíme očistit a omýt veškerou zeleninu, kterou do polévky chceme dát. Oloupeme si mrkev a také petržel, pro lepší chuť přidejte také květák, případně i brokolici. k dokonalosti chybí už jen hrášek. Na oleji orestujeme veškerou připravenou zeleninu, následně ji zalijeme vývarem. Můžete použít jakýkoliv vývar. Pokud nemáte připravený vývar, radši použijte vodu s bujónem než čistou vodu, polévka z vody nemá tak výraznou chuť. Když je veškerá zelenina měkká, nakrájíme jarní cibulku a bylinky (petrželka, pažitka a libeček) a přidáme je do polévky. Dochutíme pepřem a solí. Před servírováním dáme do talíře nudle, přes které přelijeme horkou polévku.