Rybí polévka z kapra

Rybí polévka z kapra

Rybí polévka z kapra
Ingredience: 1 kapr, 1 střední mrkev, 1 větší petržel, asi 100-150g kus celeru, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 3 lístky bobkového listu, 7 kuliček nového koření, 10-12 kuliček pepře, libeček, hladkolistá petržel, sůl, popřípadě mletý pepř, bylinky: pažitka, petržel

Recept: Tato polévka u nás bývá poměrně tradiční v období vánočních svátků, ale stejně tak dobře chutná i mimo ně. Stačí když máme čerstvého kapra a můžeme začít s vařením. Do této polévky využijeme odříznuté hlavy kapra i dalších částí, také se skvěle hodí některé jedlé orgány včetně mlíčí. Namásle osmahneme jednotlivé masité části kapra - jeho hlavu a ostatní. K hlavě přilijeme vodu. Do vody přidáme také oloupanou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer), kterou nebudeme krájet. Dále vložíme omytou cibuli, kterou nemusíme loupat, jelikož má pak polévka hezčí barvu. Samozřejmě nesmí chybět česnek, bobkový list, nové koření, pepř, libeček a hladkolistá petržel. Osolíme a společně necháme lehce probublávat. Zhruba po necelé půl hodině slijeme vývar, obereme do něj rybí maso a přidáme popřípadě vnitřnosti, také nakrájíme zeleninu a ještě nějakou chvíli společně vaříme. Na závěr nasekáme čerstvé bylinky a vmícháme do polévky popřípadě ještě ochutíme solí a pepřem.