Hustá dršťková polévka
Dršťková polévka
Ingredience: 500g předvařených drštěk, 1,5l hovězího vývaru, 2 menší cibule, 3-4 stroužky česneku, sádlo, sladká či pálivá paprika, kmín, majoránka, petrželka, libeček, sůl, pepř
Recept : V dětství málokdo tuto polévku vyhledával, ovšem z dnešního pohledu musíme říct, že již víme, o jakou dobrotu jsme se v tomto období obírali. Pro někoho je tato polévka stále nestravitelná, pro ty, kteří na ni mají jiný názor, je tu náš recept. Zajisté nejjednodušší je použít již předvařené dršťky, které lze běžně koupit, odpadne vám tak dlouhý kolotoč vaření a příprav. Tak první v řadě rozpustíme v hrnci vrchovatou lžíci sádla. Nasekáme si najemno cibuli a vsypeme ji do hrnce na rozpuštěné sádlo. Lehce zaprášíme moukou a mletou paprikou, záleží na každého chuti, zda dá přednost pálivé či sladké. Zamícháme a přidáme dršťky, které jsme před tím uvařili v osolené vodě. Vlijeme do hrnce hovězí vývar. Vše zamícháme a společně necháme povařit. Aby nebyla polévka mdlá, ochutíme ji ještě čerstvými bylinkami - v tomto případě zvolíme majoránku, libeček a petrželku - prolisovaným česnekem, kmínem, samozřejmě také osolíme a opepříme. Zdá-li se vám polévka řídká, zahustěte ji doma připravenou jíškou a nechte provařit. K dršťkové polévce by neměl chybět čerstvý chléb.