Pikantní fazolová polévka jako od babičky
Fazolová polévka jako od babičky
Ingredience: 1 cibule, 2 hrsti fazolí, 1 větší chilli paprička, 1,5l vody, 1 větší mrkev, 1 celer, kousek celeru, 3 stroužky česneku, bujón nebo polévkové koření, čerstvé bylinky – majoránka, petrželka, libeček, pažitka, sůl, pepř (popřípadě máslo a mouka na jíšku)
Recept: Nic neudělá fazolovou polévku tak lahodnou jako pikantní chuť chilli papriček. První v řadě si uděláme základ. Na rozpuštěném sádle orestujeme na malé kousky nakrájenou cibuli a také nasekanou chilli papričku. Fazole necháme přes noc namočit, aby jejich vaření netrvalo příliš dlouho. Poté je přidáme i s vodou, ve které byly namočené k restované cibuli s papričkami. Na mírném ohni vaříme a postupně přidáme další suroviny. Především oloupanou a na hrubém struhadle nastrouhanou veškerou zeleninu – mrkev, celer, petržel. Následně do polévky přidáme bujón nebo polévkové koření pro výraznější chuť. Polévku můžete zahustit jíškou, pokud se vám zdá příliš řídká. Aby polévka získala tu dokonalou chuť jako od babičky, schází jí už pouze čerstvé bylinky, které zaručeně najdete na babiččině zahrádce. Bylinky, které se do této polévky hodí, jsou libeček, petrželka, majoránka a pažitka. Na závěr polévku dochuťte prolisovaným česnekem, solí a pepřem.