Polévka z čerstvé kapusty

Polévka z čerstvé kapusty

Ingredience: 1,5l vývaru, 200ml smetany, 1 cibule, 2 střední mrkve, 400g růžičkové kapusty, 2 stroužky česneku, olivový olej, muškátový oříšek, sůl, pepř, pažitka, petrželka, libeček

Recept: Růžičkové kapusty nikdy nepatřily k mému oblíbenému jídlu již od dětství, ale postupem času, jsem jim přišla na chuť a polévku si bez nich už nedokážu představit. Důležitou surovinou je samozřejmě čerstvá růžičková kapusta, která bývá běžně k sehnání. Nejdříve si na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, ta může být nakrájená i na větší kusy, polévka tak získá rustikálnější vzhled. Když cibule zesklovatí, přidáme k ní také na kolečka nakrájenou mrkev i omytou růžičkovou kapustu. Je pouze na vás, zda kapustu nakrájíte na půlky, menší kousky nebo ji necháte celou. Orestovanou zeleninu zalijeme domácím vývarem a necháme vařit do té doby, než zelenina nezměkne. Následně přilijeme smetanu a zamícháme. Abychom polévku zahustili, použijeme její část, kterou rozmixujeme a vlijeme zpět. Pokud chcete netradiční chuť, ochuťte polévku muškátovým oříškem i česnekem. Nakonec dochutíme solí, pepřem a také čerstvými bylinkami.