Kmínový krém s pestem z petrželky

Kmínový krém s pestem z petrželky


 
Ingredience: 1 větší cibule, 500g brambor, 1l silného vývaru, 200ml smetany, hrst piniových oříšků, olivový olej, větší svazek petrželky, celý kmín, muškátový oříšek, sůl, celozrnné housky (krutony), (případně suroviny na jíšku)

Postup: Tento recept je na nepříliš tradiční kmínový krém. Jako první si dáme do hrnce rozpustit máslo, na rozpuštěné máslo poté přisypeme nasekanou cibuli, u které čekáme do doby, než nám zesklovatí. Poté cibuli posypeme celým kmínem a zamícháme, přidáme do hrnce oloupané a na malé kostičky nakrájené brambory. Nyní je důležité, abyste suroviny zalili opravdu kvalitním a silným vývarem. Vaříme do doby, než jsou brambory zcela měkké. Po uplynulé době vaření, polévku rozmixujeme a přilijeme smetanu, společně necháme chvíli povařit. Pokud se vám zdá polévka řídká, zahustěte ji jíškou. Samozřejmě ji ochutíme solí a pepřem, popřípadě ještě použijeme muškátový oříšek. Nyní si připravíme pesto z čerstvé petrželky, které dodá polévce speciální chuť. Do misky či většího hmoždíře dáme petrželku (použijeme asi větší svazek) a zalijeme ji olivovým olejem a rozdrtíme, přimícháme nasekané piniové oříšky a v závěru dle chuti osolíme. Před servírováním ozdobíme polévku pestem. Jestliže vám ozdobení nestačí, udělejte si ještě na másle krutony z celozrnného pečiva.