Polévka z hlívy ustřičné

Polévka z hlívy ústřičné

Polévka z hlívy ustřičné
Ingredience: 1 střední mrkev, 1 střední petržel, 1/4 celeru, 2-3 středně velké brambory, 150g hlívy ústřičné, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, 1,5l vody, bobkový list, nové koření, sůl, pepř (polévkové koření), pažitka, petrželka, libeček

Postup: Když se řekne houbová polévka, tak mnoho lidí napadne klasická smetanová polévka. Z hlívy ústřičné je například výborná falešná dršťková polévka, ale dnes si uvaříme vývarovou klasiku. Jako první si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na drobné kousky. Na trošce oleje ji orestujeme. Následně si oloupeme mrkev, petržel a také celer. Veškerou zeleninu nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli. Restujeme vše společně. Dále si očistíme hlívu ústřičnou, nakrájíme ji a přidáme k ostatní zelenině. Ochutíme mletým kmínem, dále prolisovaným česnekem, přidáme také bobkový list a nové koření, osolíme a samozřejmě opepříme. Zalijeme vodou a necháme vařit. Do polévky přisypeme také na malé kostky nakrájené brambory, vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Aby měla polévka výraznější chuť, můžeme využít polévkového koření nebo i bujónu. V závěru samozřejmě do polévky přidáme zelené bylinky, především libeček, petrželku a pažitku.