Cizrnová polévka se sušenými rajčaty
Cizrnová polévka se sušenými rajčaty
Ingredience: 1 plechovka krájených rajčat, hrst sušených rajčat, 150-200g cizrny, 1l vývaru, 3 stroužky česneku, olivový olej, pár lístků bazalky, sůl, pepř (150g slaniny či jiné uzeniny)
Recept: Tato polévka není zcela běžná, ale za to je velmi chutná, tak se rozhodně kombinace cizrny a sušených rajčat nebojte. Nejdříve oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. V hrnci si nechte rozehřát olivový olej (můžete také použít olej ze sušených rajčat) a přidejte do něj nakrájenou cibuli. K orestované cibuli nasypeme na malé kousky nakrájená sušená rajčata, poté k nim přilijeme krájená rajčata z plechovky. Přilijeme vývar a necháme společně vařit. Nyní je načase přidat také cizrnu. Velkou nevýhodou cizrny je, že její doba vaření je velmi dlouhá, proto je nejjednodušší do této polévky použít cizrnu z plechovky. Pokud opravdu chcete cizrnu uvařit, musíte ji před tím namočit nejméně přes noc, lepší je i déle. Polévku dle chuti osolíme, opepříme a přidáme ještě nasekanou čerstvou bazalku i prolisovaný česnek. Ještě chvíli společně vaříme. Teď už je pouze na vás, zda polévku rozmixujete nebo ne. Můžete ji navíc ozdobit orestovanou slaninou nebo jinou uzeninou.