Smetanová polévka z lesních hub
Smetanová polévka z lesních hub
Ingredience: 400g čerstvých hub, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, 1l zeleninového vývaru, 200ml smetany na vaření (víceprocentní), tymián, bazalka, mletý kmín, sůl, pepř
Recept: Pokud se řadíte mezi ty, kteří považují za nejkrásnější pocit v létě vstoupit do lesa po dešti a cítit tam vůni hub, pak rozhodně nemůžete přijít o chuť této houbové polévky. Chutná samozřejmě nejlépe, když si na ni nasbíráme houby úplně sami. Jestli nemáte k čerstvým houbám přístup, nesmutněte, tato polévka chutná výborně i z hub sušených. Nejdříve si na olivovém oleji osmahneme na malé kostičky nakrájenou cibuli. Když nám lehce zesklovatí, přidáme k ní na plátky nakrájené houby. Pokud jste houby nasbírali v lese, musíte je nejdříve očistit. Rozhodně nikdy nesbírejte ty, které neznáte. Čerstvé či sušené houby ochutíme tymiánem a bazalkou a společně s cibulí restujeme. Následně přidáme prolisovaný česnek, špetku mletého kmínu a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme, dokud houby nezměknou, poté přísady rozmixujeme a vlijeme smetanu na vaření (víceprocentní). Jestliže se vám zdá polévka příliš řídká, můžete ji zahustit jíškou, jen ji nesmíte zapomenout pořádně provařit. Nakonec ještě dle vlastní chuti osolíme a také opepříme. Polévku podáváme horkou, ozdobenou lístky bazalky.