Hrachová polévka s křupavou slaninou
Hracová polévka se slaninou
Ingredience: 300g hrachu, 150g slaniny + 6-8 plátků, 1l silného zeleninového vývaru, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, majoránka, libeček, petrželka, sůl, pepř (zakysaná smetana, houska na krutony)
Recept: Může se nám zdát, že není rozdíl mezi hrachovou a hráškovou polévkou. Ačkoliv si to mnoho lidí plete, zásadní rozdíl je v hlavní surovině. Buď zvolíme luštěninu hrách nebo použijeme mladý zelený hrášek. Na tuto polévku využijeme hrách, který dáme aspoň přes noc do vody. Důvod je prostý, potřebujeme, aby nám hrách brzy změknul a nevařili jsme ho dlouho. Jako první si nakrájíme na malé kousky 150 g slaniny a dáme ji do rozpáleného hrnce. Poté, co se ze slaniny uvolní nějaký tuk, nasekáme na drobné kostičky cibuli a přisypeme ji do hrnce. Když je cibule lehce osmahnutá, slijeme hrách a přidáme ho do hrnce. Zamícháme ho se slaninou a cibulí, aby se chutě propojily. Hrách zalijeme vývarem a společně vaříme na mírném ohni, dokud není hrách měkký. Následně ochutíme polévkovými bylinkami. Vybereme si čerstvou majoránku, libeček a taky petrželku. Prolisujeme 2-3 stroužky česneku a zamícháme. Polévku rozmixujeme, a pokud je potřeba, tak osolíme a opepříme. Podáváme s osmaženými křupavými plátky slaniny, popřípadě s krutony. Můžeme ještě lehce zakápnout zakysanou smetanou.