Žampiový krém s bagetkou a parmazánem
Žampionový krém
Ingredience: 300g žampionů, 1 cibule, 1l vývaru, 250ml smetany, máslo, tymián, rozmarýn, sůl, pepř (na bagetky: olivový olej, starší bageta, strouhaný parmazán-asi 50g)
Recept: Je mnoho lidí, kteří nemají rádi houby, ale žampiony jim nevadí. Tak pokud patříte mezi ně, zkuste si uvařit tento recept, polévka je dokonalé splynutí smetany a žampionů. Jako první si musíme připravit žampiony. Záleží na tom, jaké žampiony se nám dostanou do rukou. Některé potřebují očistit tak, že je zbavíme slupky a některé stačí pouze omýt. Následně je nakrájíme na slabé plátky. V hrnci si rozpustíme máslo a přisypeme do něj nasekanou cibuli. Když má cibule zlatavou barvu, přidáme k ní nakrájené žampiony. Tuto směs ochutíme čerstvým tymiánem a rozmarýnem. Promícháme ji, aby se chuť bylinek dostala všude. Poté zalijeme vývarem nebo vodou s bujónem. Vaříme polévku, dokud nejsou žampiony měkké. Nyní ji rozmixujeme a přilijeme do ní smetanu. Na závěr polévku ještě osolíme a opepříme. Ideální přílohou k této polévce je křupavá bagetka, která je velmi jednoduchá na přípravu. Starší bagetku lehce potřeme olivovým olejem a posypeme ji nastrouhaným parmazánem. Nakonec dáme zapéct, k polévce podáváme ještě teplou.