Vývar s hlívou ústřičnou
Vývar s hlívou ústřičnou
Ingredience: 1 mrkev, 1 petržel, 100g hlívy ústřičné, 1 paprika, 4 vejce, pažitka, bylinková sůl, sůl, pepř
vývar: 1,5l vody, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 4 stroužky česneku, 1 cibule, hladkolistá petržel, libeček, sůl, pepř, polévkové koření
Recept: Aby tato polévka měla tu správnou chuť, musíme si v první řadě udělat domácí zeleninový vývar. Do hrnce se studenou vodou dáme oloupanou mrkev, celer i petržel. Dále vložíme neoloupanou cibuli a oloupané stroužky česneku. Také přidáme svazek hladkolisté petržele a libečku. Dochutíme solí, pepřem, popřípadě můžeme použít i polévkové koření. Vývar vaříme pozvolna, dokud nemá vývar tu správnou chuť. Z vývaru vyndáme veškerou rozvařenou zeleninu. Na lžíci oleje orestujeme nakrájenou mrkev a petržel, následně přidáme na malé kousky nakrájenou hlívu a papriku. Aby polévka získala zajímavější chuť, lehce zeleninu a hlívu okořeníme kari kořením. Poté zalijeme udělaným vývarem a společně vaříme. Na závěr si do polévky uděláme vaječnou placku. Rozmíchejte vejce, ochuťte nasekanou pažitkou, pro lepší chuť můžete přidat také libeček nebo použít místo běžné soli sůl bylinkovou. Na pánvi z vajíček udělejte placky a následně je nakrájejte na malé kousky, které společně s nasekanou pažitkou vsypete do polévky