Rajská polévka
Rajská polévka
Ingredience: 600g masitých rajčat, 1 střední mrkev, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 cibule, 2l vody nebo vývaru (dle chuti), hrst oliv, oregano, bazalka, sůl, čtyřbarevný pepř (mozzarella, zakysané smetana)
Recept: Když se řekne rajská polévka, každého určitě napadne úplně jiný recept. Někomu okamžitě vyvstane myšlenka na klasickou rajskou polévku ze školní jídelny, jiný si vzpomene na úžasnou chuť klasické italské rajské polévky. Tento recept začneme tím, že si na olivovém oleji orestujeme na malé kousky nakrájenou cibuli. Očistíme a omyjeme si mrkev s řapíkatým celerem, následně tuto zeleninu nakrájíme také na drobné kousky a přisypeme do hrnce s cibulí. Necháme restovat a mezitím si nakrájíme na plátky čerstvá rajčata. Po chvilce přidáme i rajčata, lehce osolíme a také opepříme. Necháme společně vařit do změknutí a poté rozmixujeme. Přidáme čerstvé oregano a bazalku, následně zalijeme vodou či vývarem. Nezvyklou chuť této polévce dodají nakrájené olivy, které přisypeme chvíli před dokončením. Polévku servírujeme samozřejmě teplou a můžeme před servírováním ozdobit několika lístky bazalky a také chutnou mozzarellou, případně pro zjemnění chuti postačí i zakysaná smetana.