Špenátová polévka
Špenátová polévka
Ingredience: 400g listového špenátu, 4 stroužky česneku,1 cibule, 1,5-2l vývaru, 300ml smetany, kousek muškátového oříšku, vejce dle potřeby, sůl, pepř
Recept: Lahodná krémová špenátová polévka - mnoho lidí v této polévce vidí spíše svou noční můru než dokonalou chuť, ale ráda bych, abych vám tímo receptem veškeré stereotypy o špenátové polévce narušila. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a poté k ní přidáme listy špenátu. Když špenát spaříme, ochutíme ho čerstvým česnekem, který prolisujeme a zalijeme vývarem. Chvíli povaříme a následně přilijeme smetanu. Když se chutě smetany a polévky propojí, polévku rozmixujeme a ještě ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, také osolíme a opepříme. Někdo v této fázi ještě přidává rozšlehané vejce, ale my ho můžeme uvařit a dát ho do servírované polévky. V tomto okamžiku bych ovšem nevolila vejce natvrdo, ale spíše ztracené vejce. To připravíte zcela jednoduše. V lehce probublávající vodě (1,5-2l), do které před tím nalijete asi lžíci octa a osolíte, vytvoříte vír. Do tohoto víru vlijete rozklepnuté vejce a opatrně točíte, aby se bílek obtočil kolem žloutku. Vařte asi dvě až tři minuty, aby žloutek zůstal tekutý.